Airway clearance technieken bij mensen met sputumretentie

275,00

Dinsdag 28 januari 2025

9.00 uur tot 17.00 uur

Prijs: €275,-

Lunch inbegrepen

Locatie Boerhoorn Zuides 50 Rolde

Nog enkele plaatsen beschikbaar!

Beschrijving

Dinsdag 28 januari 2025

9.00 uur tot 17.00 uur

Prijs: €275,-

Lunch inbegrepen

Accreditatie

Deze scholing is geaccrediteerd voor: Basisregister Algemeen fysiotherapeut (Kwaliteitshuis – KRF en SKF) / Deelregister Kinderfysiotherapeut (NVFK) / Oefentherapeut (coulance regeling) met 6 punten.

Voorkennis, voorwaarden, ingangsniveau

Deze cursus wordt georganiseerd voor fysiotherapeuten die via UCADEME deelnemen.

Doel

Na deze cursus is de deelnemer in staat een fysiotherapeutisch onderzoek uit te voeren en de verschillende modaliteiten van airway clearance technieken toe te passen bij kinderen en volwassenen met sputumretentie. Niet alleen patiënten met respiratoire aandoeningen, zoals COPD en cystic fibrosis, maar ook patiënten met hartfalen, neuromusculaire aandoeningen en chirurgische patiënten kunnen klachten hebben van sputumretentie.

Beschrijving

Het bevorderen van mucustransport bij patiënten met sputumretentie is al jaren een van de domeinen van de fysiotherapeut.

In de loop van de jaren zijn er steeds nieuwe Airway Clearance Technieken (ACT) bijgekomen. De een claimt beter te werken dan de ander. Het feit dat er zoveel zijn lijkt er op te duiden dat er geen Gouden Standaard is.

In deze cursus zullen we stil staan bij het identificeren van de factoren die kunnen leiden tot een gestoord mucustransport en hoe je dat in kaart kunt brengen. Vervolgens zullen in theorie en praktijk de verschillende ACT de revue passeren met hun beoogde werkingsmechanisme. In een interactieve laatste sessie zal aan de hand van patiëntencategorieën worden gekeken naar evidentie en voorkeursconcepten bij ACT-keuze.

Docenten

  • drs. Susan Lassche, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Radboud UMC
  • Ellen Toet, hart-, vaat- en longfysiotherapeut, ontspannings-therapeut

Didactische werkwijze

Naast hoorcollege, responsiecollege en practica zal in werkgroepen gewerkt worden, waarbij een beroep gedaan wordt op de actieve participatie van de deelnemers.